VORIGE EDITIE

INSPIRATIE

Voor het Belgische Kampioenschap Pompoenschieten 2018 konden we al rekenen op 4 mooie katapulten, ieders met een enig systeem. Voor 2019 hopen we uiteraard nog meer deelnemers te kunnen verwelkomen.

Verzamel een team van maximum 10 personen en bouw je eigen katapult/trebuchet waarmee jij denkt je pompoen zo ver mogelijk te kunnen wegslingeren. In 2018 stond Team Tornado op kop met een 394,53m, een record dat jij wellicht kan verslaan?

Veel inspiratie kan je al bekomen met te zoeken op Trebuchet, Katapult, Pumkin Chunkin, ... Verder kan je ook terrecht bij enkele van onze deelnemers, of officials die je kunnen bijstaan met raad. Official: Patrick Van De Water - patrick@vvvkasterlee.be - 0476 55 26 76


DISCIPLINES

Reeds verschillende jaren kan je bij het pompoenschieten buiten de grote machines, ook aan andere spelen meedoen. Zo is er op het terrein een zone afgebakend voor het bigbag schieten en een zone waar het doelschieten plaatsvind. Nieuw dit jaar, 2016, is dat het pompoenschieten wordt opgedeeld in 2 klasse; namelijk de Sportklasse en de Specials.


POMPOENSCHIETEN - SPORTKLASSE

Deelnemen aan het BK pompoenschieten kan je door in teamverband een toestel te maken waarmee je een pompoen probeert zo ver mogelijk weg te slingeren. Teams kunnen bestaan uit een bedrijf en haar medewerkers, verenigingen zoals Jeugdbeweging, sportclubs, ... of scholen en kan zelfs met je familie! Je bouwt een toestel wat volledig mechanisch is waarmee je de pompoen tenslotte kan afvuren. Hierbij gaan velen zich verdiepen in de machines welke in de middelleeuwen werden gebouwd, zoals werparmen, katapulten en trebuchet. Maar uiteraard kan je je fantasie de vrije loop laten gaan. Zolang het maar mechanisch werkt en binnen de richtlijnen van het regelement is.

Opspannen van je machine kan doormiddel van mankracht, een lier, takels en eventueel hoogwerkers en kranen. Zolang ze tijdens het afvuren maar geen gebruik maken van iets anders als "mechanica". Machines onder druk, explosieven en electronica zijn behoren nooit tot de sportklasse.

Wil he meedingen de titel Belgisch Kampioen, dan hoor je in deze categorie deel te nemen.

POMPOENSCHIETEN - SPECIALS

Met alleen mechanica kun je niet steeds de grootste afstanden behalen. Zo zijn er al systemen uitgedacht met perslucht waar schoten over ettelijke km afstand mogelijk zijn. Of systemen met behulp van hydraulica en zelfs explosieven.

Om de wedstrijd een faire aangelegenheid te houden is er sinds 2015 een 2e klasse opgericht, de special klasse. Hieronder worden alle machines geplaatst welke bij het lossen van het schot niet voor de 100% berusten op mechanica, maar waar hulp aanwezig is van perslucht, hydraulica.

Gebruik maken van explosieven blijft ten allen tijde verboden. Machines die enkel op electronica, hydraulica en/of perslucht berusten zijn (heden) ook verboden. Enkel in combinatie met mechanica is det toegelaten. Dit uiteraard om veiligheidsredenen. Wil je kansmaken op de titel Belgisch Kampioen Pompoenschieten Specials, dan moet je iets binnen deze categorie bouwen.

DOELSCHIETEN

Ook een uitdaging die de moeite waard is, is de competitie doelschieten. Hierbij is het de bedoeling dat je met je toestel probeert een pompoen naar een statisch en/of bewegend doel te schieten. Hierbij is het uiteraard van belang dat je je toestel goed onder controle hebt, en waar nodig kunt bijsturen om je projectiel op de exacte positie te laten landen. In deze categorie is het uiteraard van belang dat je toestel snel geladen kan worden, je team dus goed geoliede machine is. Binnen deze categorie zijn enkel de methoden toegelaten zoals binnen de sport en special klasse.

BIG BAG SCHIETEN

e sportvereniging nood aan een beetje extra training? Dan kan dit jullie categorie zijn. Buiten een goede conditie en kunnen werken in teamverband heb je niks meer nodig. Wij voorzien enkele kleine katapulten die door middel van mankracht , in team, worden opgespannen Een 2e team bestaande uit groepjes van 4 personen probeert met een bigbag de pompoen/bal op te vangen in zijn bigbag.

De wedstrijd bestaat er dan ook in met jou groep zoveel mogelijk projectielen uit de lucht proberen op te vangen. Wie hierin de meeste punten scoort mag zich gerust de Belgische Kampioen Big-Bag schieten noemen!

Jou categorie gevonden? Al zin om mee te doen? Verzamel snel je team een schrijf je in via de rubriek inschrijven!

POMEPOENSCHIETEN 2019

INSCHRIJVEN

Het Kampioenschap 2017 is nog maar net achter de rug, en we beginnen al aan een nieuwe editie. Voor 2018 hopen we opnieuw enkele nieuwe deelnemers te bekomen. Dus heb jij zin om ook een katapult te bouwen en mee te strijden voor de titel? Schrijf je dan snel in!

info@vvvkasterlee.be

Gelieve in dit mailtje te vermelden: